perjantai 1. maaliskuuta 2013

Minä, Antero ja Päätalon Kalle


Hannu Väisänen aloittaa kirjansa vertaamalla sunnuntaita maanantaihin, jälkimmäisen eduksi.  Mutta myöhemmin kirjasta huomaa, että sunnuntain pyhäkokemuksilla on ollut valtaisa merkitys nuoren miehen ja taiteilijan kehittymiselle.

Koska minulla ei ole vahvoja kristillisiä kokemuksia lapsuudesta, luen jännittyneenä kuvauksia kirkonpenkillä istumisen piinasta.  Liiankin jännittyneenä, melkein hävettää. Tunnen itseni tirkistelijäksi. Tosi-TV jää  häviölle mennen tullen, tämä ei ole formaatti, tämä on ainutkertaista, täynnä yllätyksiä. Hannu tuo Anteron näkemät kuvat ja aistimat tunnelmat lähelle.  Näen värit ja muodot, kuulen äänet ja hiljaisuuden.  Valo luo liikkeen.

Marja-Riitta tekee Kalevan kritiikissään yllättävän havainnon, mainitsee Päätalon.  Minulta päätalot saivat olla rauhassa pitkään. Ennakkoluuloisesti arvelin tuhansien sivujen sisältävän tylsää, pikkutarkkaa kansatieteellistä kuvausta. Kun  sain siskoltani koko Iijoki-sarjan Taivalkosken kalamajamme hyllyllä säilytettäväksi, aloin myös lukea sitä. En järjestyksessä vaan keskeltä aloittaen. Hämmästyin kirjailijan rehellisyyttä, kykyä repiä rintamuksensa auki, ei ainoastaan ihokasta, vaan mennen välillä vereslihaan asti.

Hannu tekee samaa, tai Antero siis. Mutta eri tavalla. Ilman yksityiskohtien, niiden yllättävien yhdistelyn ja sattuvien vertausten kuvausta kirja olisi selittelyä. Nyt se on taideteos, joka sytyttää lukemisen taideteoksen myös minun, lukijan päässä. Lukeminen on eläytymistä, kokemista, näkemistä ja keskustelua.

Niin Päätaloa kuin Väisästäkin lukiessa pääsen tirkistelemään minulle oudon ihmisen - miehen - sisälle.  Omituista kuinka yksilöllisestä ja yksityiskohdista syntyy yleistä.  Ei prototyyppiä, vaan mies, joka on Antero, ainutlaatuinen ilmiö, mutta jonka olemuksesta saan  varovaisesti tulkiten myös yleisempää tietoa.  Antero ei  ole ainoastaan ihminen, vaan ihmisen alalaji, mies.  Jään miettimään onko taiteilija ihmisen alalaji vai onko se repeilevä hämäränhuntu kaiken yllä?

Tuossapa vasta muutaman alkusivun mietteitä. Lisää tulossa. Olen hieman hidasjärkinen.

Kannattaa lukea:

Kannattaa lukea:
Taivaanvartijat -kirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti